Aluminium,
hoe haal je het
in je cup?

De keten van onze CO₂

Betere cups, minder uitstoot

Aluminium naar een minimum

Ha wat goed. Ga je met ons mee op weg naar een alu-minimum? Het niet kiezen voor aluminium is een van de vele stappen die wij zetten om onze klimaatimpact te minimaliseren. Je hebt al gelezen dat het maken van een aluminium koffiecup 5x meer CO₂-uitstoot veroorzaakt dan onze cups. We nemen je hier mee door onze hele keten.

De Koffiejongens zijn CO₂-neutraal

Ja, dat lees je goed. Wij zijn sinds 2021 CO₂-neutraal. Maar hoe word je dat nou?

 • Stap 1: in kaart brengen hoe de CO₂-uitstoot er in jouw keten uitziet.
 • Stap 2: je CO₂-uitstoot zoveel mogelijk terugbrengen.
 • Stap 3: dat gedeelte dat je niet kunt terugbrengen, compenseren.

En natuurlijk is het de bedoeling dat je het elk jaar beter doet dan het jaar ervoor.

De Koffiejongens_biologisch_afbreekbare_koffiecups

GOED VOORBEELD DOET GOED VOLGEN

De keten van onze cups

We zijn graag volledig transparant in onze CO₂-uitstoot. Daarom hebben we onze keten in kaart gebracht. Door transparantie hopen we de industrie te inspireren ons voorbeeld te volgen.

1. Verbouwen

Deze uitstoot wordt veroorzaakt door het gebruik van kunstmest, door methaan die vrijkomt bij het ‘wassen’ van de koffie, door energieverbruik en door ontbossing.

DeKoffiejongens_co2_biologischafbreekbarekoffiecups

2. Branden

Het gas dat we verbruiken om de hoge temperaturen te bereiken voor het branden van onze koffie. Ongebrande koffie is nou eenmaal niet zo lekker.

DeKoffiejongens_co2_biologischafbreekbarekoffiecups

3. Transport

Veel koffie komt uit Zuid-Amerika, Afrika en Azië. In Nederland moet het nog naar de branderij, de afvullocatie en naar de plek waar onze pakketjes worden samengesteld.

 

4. De capsule

Bij het maken van onze koffiecups komt 5x minder CO₂ vrij dan bij aluminium cups. Door niet te kiezen voor aluminium maar voor PLA hebben we in 2021 wel 132.748 kg CO₂ bespaard.

5. Verpakking

De meeste capsules versturen wij in een brievenbusdoos. Dat is handig, want dan kan het pakketje met de postbode mee. Die stoot flink minder CO₂ uit dan de gemiddelde pakketbezorger.

6. Bezorging aan huis

Omdat we 85% van onze pakketjes in Nederland lopend of fietsend bij jou thuis of op kantoor bezorgen, levert onze bezorging vrijwel geen uitstoot op. Hierdoor hebben we nu al 13.000 kg CO₂ bespaard!

7. Consumptie

Jouw koffiezetapparaat heeft natuurlijk ook werk aan het zetten van koffie.

8. End of life

Tijdens het composteren van een koffiecup wordt een deel van de CO₂ in het compost opgenomen en een gedeelte CO₂ komt vrij in de lucht. Als een cup wordt verbrand komt alle CO₂ vrij. Beter om te composteren dus!

9. Overige uitstoot

Hierbij kun je denken aan het energieverbruik op ons kantoor, woon- werkverkeer van onze collega’s, maar ook de CO₂- uitstoot voor het maken van marketingmaterialen.

doe jij mee?

Samen CO₂ reduceren

Alles bij elkaar opgeteld is jouw CO₂-uitstoot per kopje koffie van De Koffiejongens 57 gram. Als jij een gemiddelde koffiedrinker bent (2,2 kopjes per dag), betekent dit dat je per jaar zo’n 46 kg CO₂-uitstoot met het drinken van onze koffie. Ter vergelijking; dat is ongeveer hetzelfde als 230 kilometer rijden met een personenauto.

Door niet te kiezen voor aluminium koffiecups maar voor PHA , hebben we samen met onze klanten in 2021 wel 132.748 KG CO₂ bespaard. Dat is in totaal 26.550 uur douchen… Moet je nagaan.

Wil jij ook meewerken aan een alu-minimum?

Probeer onze flexibele abonnementen met korting of bestel losse cups. We hebben voor iedere koffiedrinker de perfecte smaak.

De Koffiejongens_biologisch_afbreekbare_koffiecups

over de cups

Meest gestelde vragen

Wat is CO₂-uitstoot?

CO₂ is een broeikasgas: koolstofdioxide. Als dit gas vrijkomt in de atmosfeer noemen we dat CO₂-uitstoot. Van nature bevat de atmosfeer al CO₂ die ervoor zorgt dat warmte wordt geabsorbeerd. CO₂ is dus als een isolatieplaat voor de aarde. Op zich is dat fijn, want anders zou het hier altijd steenkoud zijn, gemiddeld -18°C. Het probleem is alleen dat door menselijk toedoen dit natuurlijke CO₂-gehalte heel erg verhoogd is. Daardoor houdt de aarde teveel warmte vast wat leidt tot klimaatverandering.

Wat voor gevolgen heeft CO₂-uitstoot?

Door CO₂-uitstoot warmt de aarde dus teveel op wat leidt tot klimaatverandering. Dit zie je terug in allerlei vormen:

 • De zeespiegel stijgt door het smelten van de poolkappen
 • Extremer weer zoals heftige hittegolven en regenbuien met bosbranden en overstromingen tot gevolg
 • Biodiversiteit en ecosystemen veranderen: diersoorten verplaatsen zich of sterven uit en bepaalde planten overwoekeren alles waardoor er geen ruimte meer is voor andere soorten
 • Verzuring tast het leven in het zeewater aan

Om de eerste effecten van klimaatverandering te kunnen stoppen is er in 2015 afgesproken in het Parijs-akkoord om de opwarming van de aarde tot maximaal 1,5 graden Celsius te beperken. In 2030 moet hiervoor de wereldwijde CO₂-uitstoot zijn gehalveerd en in 2050 gereduceerd tot 0. Werk aan de winkel dus!

Wat is er mis met aluminium cups?

Aluminium cups stoten veel meer CO₂ uit tijdens de productie. Wel 5x meer dan onze 100% biologisch afbreekbare koffiecups!

Wat bedoel je met alu-minimum?

Hoe minder aluminium koffiecups, hoe minder uitstoot we veroorzaken met elkaar. We willen de industrie dus ook positief beïnvloeden en hen overtuigen te stoppen met aluminium cups.

Hoe hebben jullie je totale CO₂-uitstoot berekend?

Het in kaart brengen van onze CO₂-uitstoot is een complexe puzzel. Bij het FairClimateFund hebben ze daar een speciaal model voor ontwikkeld. Samen met een consultant van het FairClimateFund hebben we de meest uiteenlopende zaken in kaart gebracht. Denk hierbij aan:

 • Uit welke landen komt de koffie
 • Hoeveel km legt de koffie af
 • Hoeveel kg karton is er gebruikt
 • En natuurlijk: hoeveel capsules zijn er geconsumeerd

Al met al komen we op 852 ton CO₂-uitstoot. We hebben in bovenstaande infographic uitgelegd waar de uitstoot voornamelijk zit. Ga jij voor de details: in dit bestand vind je onze co2-uitstoot tot de gram nauwkeurig.

Hoe hebben jullie je resterende uitstoot gecompenseerd?

Wij hebben onze uitstoot gecompenseerd via het FairClimateFund. Dit is een gecertificeerde organisatie die middels lokale projecten CO₂-compensatie verzorgt. Deze klimaatprojecten verminderen de CO₂-uitstoot en ontbossing en verbeteren de leefomstandigheden voor mensen in ontwikkelingslanden. Onze bijdrage gaat naar een specifiek project in Kenia waar (koffie)boeren in plaats van op hout nu op biogas koken. Daardoor stoten zij veel minder CO₂ uit. 

In dit bestand vind je ons CO₂-compensatie certificaat.

Wat is jullie reductie ambitie?

In 2030 halveren wij de bruto uitstoot per kop koffie. Daarnaast zorgen we ervoor dat we de resterende uitstoot compenseren met klimaatprojecten. De compensatie wordt zo gedaan dat het milieu en de mensen het meest kwetsbaar voor de effecten van klimaatverandering ervan profiteren.  

Onze plannen om uitstoot te halveren zijn:

 • Minder karton gebruiken
 • Capsules maken van hernieuwbare materialen
 • Onderzoeken of we de koffieplant dichter bij huis kunnen laten groeien
 • Koffieboeren helpen om hun bedrijfsvoering CO₂-neutraal te krijgen

Wat kan ik doen?

Je steentje bijdragen was nog nooit zo lekker. Start met het drinken van onze 100% biologisch afbreekbare cups. En vergeet het niet door te geven aan al je vrienden en familie! Zo werken we samen naar een alu-minimum toe.

Probeer een van onze flexibele abonnementen met korting of bestel losse cups.

Wat klanten zeggen

Reviews

Lees al onze reviews op Facebook en Google.