14% mannentoeslag: bestemming Project Fearless

14% Mannentoeslag

Waarom eigenlijk?

Mannen verdienen in Nederland gemiddeld 14% meer salaris dan vrouwen. Bij De Koffiejongens vinden we dat raar.

Daarom introduceerden wij als eerste merk ter wereld: mannentoeslag. Vanaf Wereldmeisjesdag (11 oktober) tot aan Equal Pay day (10 november) hebben wij mannen gevraagd éénmalig 14% toeslag op onze koffie te betalen. Deze toeslag was vrijwillig en mocht ook betaald worden door vrouwen en zij die zich anders definiëren.

De 14% mannentoeslag hebben we niet zelf gehouden: de opbrengsten gaan naar de ondernemersopleiding van Project Fearless, een stichting die zelfbewustzijn bij meisjes in de leeftijd van 9-14 stimuleert. 

Probeer onze koffie

Project Fearless - De Koffiejongens

Lonen gelijktrekken, ongelijkheid laten voelen

Vrouwen die minder verdienen dan mannen in dezelfde functie, dat is toch allang verleden tijd? Helaas niet. Vrouwen verdienen in Nederland gemiddeld 14% minder salaris dan mannen. “Een bizar groot verschil dat in een werkend leven kan oplopen tot wel €300.000,” aldus econome en auteur Sophie van Gool. 

Het verschil viel ons ook bij De Koffiejongens op. We merkten dat vrouwelijke sollicitanten vaak lagere salariswensen hadden dan mannen voor dezelfde functie. Naast dat we zelf alle lonen voor gelijke functies gelijktrekken, wilden we iets doen om de loonkloof onder de aandacht te brengen. Daarom hebben we mannen gevraagd tijdelijk 14% meer voor onze koffie te betalen.

In totaal doneren wij 25.000 euro aan Project Fearless. Het verschil tussen de opbrengsten uit de toeslag en dit bedrag hebben wij zelf bijgelegd. Met de mannentoeslag hebben we aandacht gevraagd voor salarisongelijkheid in Nederland. Natuurlijk lossen we hiermee het probleem niet meteen op, maar door als kleine onderneming deze stichting te steunen, konden we direct impact maken. En hopen we natuurlijk dat meer bedrijven, net als wij, salarissen gaan rechttrekken.

De Koffiejongens x Project Fearless

Tot slot: we begrijpen natuurlijk ook dat er gendervariaties zijn en dat een binaire man/vrouw indeling niet bestaat. Onderzoeken naar salarisverschillen in Nederland gaan alleen nog wel uit van zo’n indeling. Uiteraard is iedereen welkom om van onze koffie te genieten én mocht iedereen zelf kiezen om 14% meer te betalen om Project Fearless te steunen. Het is op dit moment niet meer mogelijk om de mannentoeslag te betalen. Uiteraard is het wel nog mogelijk om Project Fearless te blijven steunen. Hiervoor kun je rechtstreeks aan de stichting doneren. Bespreek de mogelijkheden via info@projectfearless.org.

Voor meer informatie over de loonkloof in Nederland: Lees hier de gastblog die Sophie van Gool voor ons schreef.

Over de mannentoeslag

Meest gestelde vragen

Wat is de mannentoeslag?

De mannentoeslag is een vrijwillige, eenmalige bijdrage van 14% bovenop de normale prijs van onze koffie.

Waarom is de mannentoeslag 14%?

Het verschil in salaris tussen mannen en vrouwen in Nederland is 14%. (bron: cbs)

Is het verschil in loon niet simpelweg te verklaren door het soort werk dat vrouwen doet?

Een deel van het verschil in salaris is inderdaad te verklaren. Vrouwen werken vaker in sectoren werken met lagere lonen. Ook hebben vrouwen minder vaak leidinggevende functies. Hiermee valt zo’n 9% te verklaren. Maar: verklaren is niet hetzelfde als rechtvaardigen. Hoe komt het dat vrouwen minder vaak leidinggevende functies hebben? Hoe komt het dat vrouwen vaker in minder betaalde banen werken? We zouden er wel een boek over kunnen schrijven, maar gelukkig was Sophie van Gool ons al voor: Waarom vrouwen minder verdienen.

Waarom is dit belangrijk voor De Koffiejongens

Wij liepen in een sollicitatietraject aan tegen het bestaan van de loonkloof. Toen we eenmaal wisten van het bestaan van de loonkloof vonden we dat we niet langer weg konden kijken. Daarom hebben we besloten er deze aandacht aan te geven.

Wie moet/mag de mannentoeslag betalen?

Niemand moest, iedereen mocht de mannentoeslag betalen. We wilden niet een nieuwe kloof slaan. Daarom hebben we iedereen uitgenodigd de mannentoeslag te betalen.

Wat doen jullie met de opbrengst van de mannentoeslag?

De opbrengst van de mannentoeslag is volledig ten goede gekomen aan Project Fearless. Dit is een non-profit organisatie die zelfbewustzijn stimuleert bij meisjes in de leeftijd van 9-14 jaar.

Hoe kan ik de mannentoeslag betalen?

Het is op dit moment niet meer mogelijk om de mannentoeslag te betalen. Uiteraard is het wel nog mogelijk om Project Fearless te blijven steunen. Hiervoor kun je rechtstreeks aan de stichting doneren. Bespreek de mogelijkheden via info@projectfearless.org.

De Koffiejongens

Kies je pakket

 • Kies het pakket dat bij jou past
 • Bepaal zelf de mix van smaken
 • Jij bent de baas: aanpassen, pauzeren of stopzetten kan altijd

X-small

 • Voor 1 koffie per dag
 • 60 cups elke 8 weken
 • Gratis bezorgd

Small

 • Voor 2 koffie per dag
 • 60 cups elke 4 weken
 • Gratis bezorgd

Medium

 • Voor 3 koffie per dag
 • 60 cups elke 3 weken
 • Gratis bezorgd

Large

 • Voor 4 koffie per dag
 • 60 cups elke 2 weken
 • Gratis bezorgd

DRINK JE VEEL MEER, OF JUIST VEEL MINDER KOFFIE?

We zijn van alle markten thuis: van 60 cups elke 12 weken tot 2000 cups elke week.
Altijd een abonnement dat bij jou past. Cheers!

Dat wil ik

Liever bestellen zonder abonnement?

Ook dat kan!

Wat klanten zeggen

Reviews

Lees al onze reviews op Facebook en Google.