Onderzoek van de Wageningen Universiteit bevestigt: composteerbare cupjes zijn de meest duurzame oplossing
De Wageningen Universiteit & Research (WUR) heeft in november 2023 een onderzoek gepubliceerd waarin de duurzaamheid van verschillende typen materialen van koffiecupjes vergeleken worden. De conclusie: als zowel naar CO2-uitstoot als naar de mate van circulariteit gekeken wordt, komt de composteerbare cup als meest duurzame optie uit de bus.
Het onderzoek
Het onderzoek heeft de duurzaamheid van drie typen koffiecapsules – aluminium, plastic en composteerbaar – in kaart gebracht. Hierbij is zowel gekeken naar de uitstoot van broeikasgassen als naar de circulariteit van de gebruikte materialen voor verschillende end-of-life-scenario’s, zoals verbranden, recyclen of composteren.
Uitstoot van broeikasgassen
Voor elk scenario is per materiaal gekeken naar het effect op de opwarming van de aarde over een periode van 100 jaar. Dit effect is omgerekend naar CO2-equivalenten.
Circulariteit
Voor de circulariteit is gebruik gemaakt van het Material Circularity Indicator (MCI) model. Dit model helpt ons te begrijpen hoe goed materialen worden hergebruikt en gerecycled. De MCI kijkt naar de volgende belangrijke aspecten:
1. Hoeveel wordt gerecycled? Hoe vaker iets wordt gerecycled om nieuwe producten te maken, hoe beter dat is voor het milieu.
2. Gebruiken we gerecyclede materialen? Het is belangrijk om gerecyclede materialen te hergebruiken om nieuwe producten te maken. Dit vermindert de druk op nieuwe grondstoffen.
3. Hoe efficiënt is het recyclen? Efficiënt recyclen betekent dat materialen gemakkelijk en met zo min mogelijk afval kunnen worden gerecycled.
4. Gebruik van biobased materialen: Biobased materialen komen uit natuurlijke bronnen, zoals planten. Deze kunnen snel worden vernieuwd, in tegenstelling tot materialen die traag groeien of opraken, zoals fossiele brandstoffen.
5. Kunnen we dingen hergebruiken? Het hergebruiken van items en ervoor zorgen dat ze lang meegaan voordat ze verslijten, draagt bij aan duurzaamheid.
Op basis van bovenstaande resultaten geeft de Material Circularity Indicator (MCI) een score in de vorm van een percentage, wat aangeeft hoe circulair een bepaald materiaal is. Een hogere MCI-score betekent een positieve bijdrage aan het verminderen van afval en het behoud van natuurlijke hulpbronnen.
De resultaten
Composteerbare capsules komen als meest duurzame optie uit de bus, zowel door lagere uitstoot van broeikasgassen als door hogere circulariteit van het materiaal. De circulariteit is 100% (volledig circulair) als de capsules gecomposteerd worden, omdat er geen fossiele grondstoffen voor gebruikt worden en ze bioafbreekbaar zijn. Ook indien de capsules gerecycled worden, blijven zowel de gebruikte koffie als het materiaal van de capsule in een gesloten cyclus, waardoor de duurzaamheid hoog is. Zelfs wanneer de capsules in de grijze bak terechtkomen, zijn composteerbare capsules een van de duurzamere opties.
Cups gemaakt van aluminium komen op de tweede plaats als het gaat om duurzaamheid, vooral als de capsules worden ingezameld. In december 2023 hebben de grote koffiemerken echter zelf geconcludeerd dat het inzamelen van capsules niet werkt en dat ze slechts 25% kunnen ophalen. Daarom zijn deze partijen nu begonnen met een initiatief om aluminium cups te gaan recyclen. Duurzaamheid van recycling helaas tegen: het effect is bijna hetzelfde als bij verbranding. Dit komt doordat er vervuiling van de cupjes optreedt en de kwaliteit van het aluminium steeds verder verslechtert, waardoor er altijd nieuw aluminium nodig blijft voor de productie.
Plastic capsules gemaakt van fossiele brandstoffen eindigen logischerwijs op de derde plek: de capsules zijn alles behalve circulair en de koffie vol met vruchtbare stoffen gaat verloren.
We zijn supertrots dat we de beweging naar composteerbare koffiecapsules in gang hebben gezet en dat veel consumenten de beweging maken naar een duurzamer alternatief. We hopen dat deze beweging doorzet en dat ook de grote jongens ons uiteindelijk gaan volgen. De onderzoeksresultaten spreken voor zich. De toekomst is en blijft composteerbaar.