Gratis verzending
70.000+ klanten gingen je voor
Gemiddelde beoordeling van 4.8 ★

Composteren kan je leren!

Koffiecups gemaakt van planten

Voor onze koffiecups is gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Deze zijn afkomstig van 100% hernieuwbare grondstoffen, namelijk PHA en cellulose. PHA is een nieuwe generatie biopolymeer gemaakt uit plantaardige oliën. Cellulose komt uit de celwanden van planten.

Onze koffiecups zijn dus 100% natuur. Daarom kunnen de koffiecups bij het GFT of zelfs op je composthoop. Hier worden de koffiecups door micro-organismen omgezet tot vruchtbare compost waar je plantjes dol op zijn. Mooi hoe de natuur werkt he?

 

Thuis composteren

Onze koffiecups zijn gecertificeerd met het OK Compost HOME certificaat. Het OK compost HOME certificaat geeft aan dat de cups bij een temperatuur tussen de 20-30°C binnen 26 weken composteren. Geen probleem voor een gezonde composthoop in de achtertuin.

Om dit succesvol te doen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de omstandigheden in de composthoop juist zijn. Er zijn verschillende manieren om thuis te composteren.

De meest bekende zijn de traditionele composthoop en de compostbak. Een composthoop is een eenvoudige en goedkope manier om organisch afval te composteren, terwijl een compostbak speciaal is ontworpen om dit proces te versnellen. Je kan ook kiezen voor een wormencompostbak, waarin je met hulp van wormen organisch materiaal kan omzetten in compost. 

Succesvol composteren

Er zijn verschillende omstandigheden rondom composteren belangrijk. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

  • Het is belangrijk om de composthoop goed te beluchten. Dit kan worden gedaan door de composthoop regelmatig om te draaien of door gebruik te maken van een beluchtingssysteem. Op die manier krijgen de micro-organismen die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van het materiaal genoeg zuurstof.
  • De composthoop moet vochtig worden gehouden, maar niet te nat. De ideale vochtigheidsgraad ligt tussen de 50 en 60 procent. Bij een te droge composthoop zullen de micro-organismen niet in staat zijn om het materiaal goed af te breken, terwijl een te natte hoop de afbraak van het materiaal kan vertragen of zelfs stoppen.
  • Het is belangrijk om de composthoop goed te mixen en te zorgen voor voldoende variatie in het materiaal dat wordt toegevoegd. Hierbij geldt de vuistregel dat de composthoop een mix van ‘bruin’ en ‘groen’ materiaal moet bevatten. ‘Bruin’ materiaal, zoals dorre bladeren en takjes, bevat veel koolstof en zorgt voor structuur in de composthoop. ‘Groen’ materiaal, zoals gras, groenten en fruitafval bevat veel stikstof en levert de voedingsstoffen die de micro-organismen nodig hebben om het materiaal af te breken.

Afbreekcyclus

De afbreekcyclus van onze koffiecups op een composthoop is afhankelijk van verschillende factoren, zoals hierboven omschreven. Over het algemeen duurt het ongeveer 26 weken voordat de cups volledig zijn afgebroken en zijn omgezet in compost. De eerste acht weken kan het iets langer duren voordat je de koffiecups ziet veranderen. Maar vanaf de achtste week trekken ze een sprint! Tip: het kan ook helpen om de cups fijn te snijden voordat je ze toevoegt aan de composthoop, zodat ze sneller afbreken.

Heb je geen composthoop én geen groene bak? Dan nemen wij de cups graag retour. We kunnen er namelijk ook zelf biogas van maken. Wil je een retourlabel? Neem contact op met onze klantenservice.

Meer weten over onze nieuwste generatie koffiecups? Lees hier de meest gestelde vragen.

De nieuwste generatie koffiecups proberen?

Probeer onze flexibele abonnementen met korting of bestel losse cups. We hebben voor iedere koffiedrinker de perfecte smaak.