Waarom wij zo min mogelijk aluminium in onze koffiecups gebruiken
UPDATE 2020: inmiddels gebruiken we helemaal geen aluminium meer in onze cups, al onze cups zijn 100% biologisch afbreekbaar
Het is een vraag die we bijna dagelijks krijgen. Zijn jullie cups van aluminium? In dit blog leggen we uit waarom wij zo min mogelijk, maar wel precies genoeg aluminium gebruiken
Waarom we wél aluminium gebruiken voor koffiecups
Onze cups hebben een aluminium onder- en bovenkant. Bovendien hebben ze een aluminium kern. We gebruiken aluminium om koffie te verpakken omdat aluminium 100% luchtdicht is. Dat zorgt ervoor dat je koffie vers en dus lekker blijft.
Een ander voordeel van aluminium is dat het zacht is. Je hebt vast wel eens gezien dat je machine gaatjes in de onder- en bovenkant van de cup prikt. Door aluminium te gebruiken kan je machine deze gaatjes makkelijk prikken.
Het nadeel van aluminium
Het grote nadeel van aluminium is dat het winnen ervan veel energie kost. Bovendien wordt het gemaakt van een grondstof (bauxiet) die eindig is. Het maken van plastic is een stuk energiezuiniger. En belangrijk: je kunt ook plastic maken uit biologische grondstoffen, zoals suikerriet.
Recycling van koffiecups
Ondanks dat er verschillende recyclingprogramma’s voor aluminium koffiecups bestaan leert de ervaring dat er wereldwijd minder dan 1% van de aluminium cups ingezameld worden. In Nederland ligt dat percentage wat hoger, maar nog altijd onder de 5%, aldus het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken.
Kortom, aluminiumcups worden in de praktijk net als alle andere Nespresso cups verbrand met het restafval.
De oplossing van De Koffiejongens
De enige echte oplossing wat ons betreft is de ontwikkeling van een biologisch afbreekbare koffiecup. Daar zijn we een heel eind mee, we verwachten die in 2019 te introduceren. Die kan gewoon bij het GFT en wordt gecomposteerd.
Tot die tijd beperken wij het gebruik van aluminium tot een minimum.
13 reacties op “Waarom wij zo min mogelijk aluminium in onze koffiecups gebruiken”
Zodra de composteerbare cups beschikbaar zijn, ben ik zeer geinteresserd in een abonnement.
Voor nu hebben we de filtermachine afgestoft (al zit in die verpakking natuurlijk ook aluminium) en het Nespresso apparaat even opgeslagen.
Volgens mijn afvalverwerker mogen ook composteerbare cups niet bij het gft, omdat de omloopsnelheid in de composteermachines te hoog is. Als jullie cups dat wel kunnen, raad ik jullie aan om een voorlichtingsoffensief richting alle afvalverwerkende organisaties te doen.
Overigens ben ik ook zeker bereid om composteerbare cups te gaan gebruiken, als de kwaliteit van de koffie redelijk tot goed is. M.a.w. ik wil wel enige kwaliteitsvermindering accepteren als de cups duurzamer zijn.
Goedemorgen,
Ik zou zo graag willen weten hoe er kan voorkomen worden dat er aluminium mee komt in je koffie kopje?
Het is bekend dat erbij verhitting het vrij kan komen en dat aluminium zich opslaat o.a in de hersenen.
Nergens is er iets over te lezen, ben benieuwd naar uw antwoord.
Groet H Wokke
Hoi Hennie, Wij hebben de binnenkant van onze cup bekleed met plastic. Op die manier komt het aluminium nauwelijks in contact met de koffie.
Biologisch afbreekbare koffiecups. Klinkt fantastisch. Enig idee hoelang het duurt voordat de koffiecup niet meer te vinden is als je ‘m in de grond hebt gestopt? Wat blijft er dan nog van over?
Hoi Edwin,
Onze cups voldoen aan de EN 13432 norm. Die stelt dat binnen 12 weken de cup zover afgebroken moet zijn dat 90% van de cup door een super fijne zeef moet vallen. Dat is wel bij industriële compostering. In je tuin zal het flink langer duren. We komen volgend jaar met cups die net zo snel in je tuin composteren.
Hallo koffie jongens
Welke biol.cups zijn vooe in een Dolce Gusto
Hoi, We hebben enkel cups voor Nespresso apparaten. groet!
Hoi koffiejongens, ik lees in een van deze reacties dat deze cups alleen voor nespressoapparaten zijn bedoeld. Nu zij er bij ons al wat apparaten gesneeuwd door allerlei surrogaat merken. Kunnen jullie het gebruik in Nespresso garanderen?
Vriendelijke groet, Eric.
yes!
Composteerbare cups vind ik al een geweldige stap voorwaarts! Maar ik wil ook graag zeker weten dat de koffieboer een goed inkomen overhoudt aan zijn koffieproductie. Garanderen jullie dat ook? En is de koffie dan óók nog biologisch? Dan ben ik helemaal gelukkig met jullie alternatief!
Yes, dat garanderen wij ook. Kijk maar eens op https://dekoffiejongens.nl/duurzaam/ weat wij allemaal doen om het gebruik van bestrijdingsmiddelen te minimaliseren én de boer een goed inkomen te geven.
Wij hebben de koffiecups in onze compostbak gedaan in de veronderstelling dat de cups met de koffie gecomposteerd zouden worden. We waren best bereid iets duurdere cups te kopen in de veronderstelling dat dit milieuvriendelijker was.
Wat schetst onze verbazing, na 2 jaar vinden wij honderden niet verteerde koffiecups van de koffiejongens in de compost terug. Wij zijn niet blij!! Ook jullie reactie, waarin jullie beloofden dit beter te communiceren met de consument zie ik nog nergens terug.
Veel nadrukkelijker aangeven dat ze alleen verteerd worden bij gemeenteverbranding, omdat daar het composteringproces onder hogere temperaturen gaat. Dit kan in de prive-compostbak niet gehaald worden.
Ons vertrouwen is…..
Reageren is op dit moment niet mogelijk.