Duurzame productie biedt perspectief voor aanstaande koffiecrisis
Koffie experts voorspellen op termijn een tekort aan goede kwaliteit koffie als gevolg van klimaatverandering. Wij zien bij De Koffiejongens een hoopvollere toekomst voor ons: door koffie tussen schaduwbomen te verbouwen en geen onnodige pesticiden te gebruiken, is de koffieplant beter beschermd tegen veranderende weersomstandigheden én is de bijdrage aan klimaatverandering tot 80% lager dan conventionele koffieteelt.
Weerbare koffie
De meeste koffie wereldwijd wordt momenteel verbouwd in monoculturen met intensief gebruik van pesticiden. Dit model staat onder druk door klimaatverandering, wat leidt tot verminderde bodemkwaliteit en onstabiele productie. Echter, er is een hoopvolle weg vooruit. Volgens een studie gepubliceerd in Agriculture, Ecosystems & Environment heeft koffie verbouwd met de agrobosbouw methode het potentieel om de negatieve impact van klimaatverandering te beperken en 75% van het huidige gebied geschikt voor koffieproductie te behouden tegen 2050.
Dit is ook de oplossing zoals wij die voor ons zien, met een focus op koffie die in balans met de natuur wordt verbouwd. Wij doen er alles aan om koffie te produceren die geen schade toebrengt aan onze planeet. Met keuzes waar iedereen baat bij heeft: de natuur, de boer en de koffie zelf. Zo wordt de koffie verbouwd onder de natuurlijke schaduw van bomen, wat helpt om de bodem gezond te houden. Het beschermt de koffieplanten tegen extreme weersomstandigheden, wat resulteert in een gezondere en duurzamere teelt. Onze koffiecups zijn bovendien 100% composteerbaar in plaats van het gangbare aluminium. Eenmaal in Nederland worden onze pakketjes door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ingepakt. Het laatste stukje bezorging gebeurt, waar mogelijk, met de fiets of lopend.
Eigenlijk is het heel logisch: door de juiste keuzes voor het klimaat te maken, word je op termijn minder kwetsbaar voor klimaatverandering. Zo is duurzame omgang met de natuur ook een duurzaam business model.
De missie: nul emissie
Tevreden achterover leunen zit er alleen nog niet in, zolang de productie van koffie gepaard gaat met CO₂-uitstoot. Een kop koffie heeft een relatief lage voetafdruk, maar door de enorme hoeveelheden die we met elkaar nuttigen is de optelsom toch een grote impact op onze planeet. Onze uiteindelijke missie is nul emissie. Wij geloven dat het op korte termijn mogelijk is om koffie te produceren zonder schade toe te brengen aan onze planeet. Niet pas ergens in 2050, maar in 2030.
Tot op heden maken we in elke stap bewuste keuzes, maar we zijn er nog lang niet. Wel hebben we een aardig idee van de volgende grote stappen die helpen naar het bereiken van nul emissie. Bijvoorbeeld door onze koffiebonen emissievrij te vervoeren en volledig fossielvrij te branden. Uiteraard is nog niet elk detail exact uitgedacht, maar we zijn ambitieus genoeg om die stip van 2030 vast te zetten en waar te maken. Het liefst door sterke samenwerkingen aan te gaan met anderen binnen de keten. Dit gaat mooi én ook uitdagend worden. We zijn in ieder geval vastbesloten om dit waar te maken.
Zet het verschil
Is de toekomst van koffie in het geding? Wat ons betreft niet, als we maar de juiste keuzes maken. Die verantwoordelijkheid ligt voor een groot deel bij ons, maar deze transitie kan alleen slagen als de consument ook bewuste keuzes maakt. Alleen zo ‘zetten we samen ’t verschil’ en kunnen we nog lang genieten van onze vertrouwde kop koffie.”