bestel

NIEUW:
Cups gemaakt van planten

DE KOFFIEJONGENS INTRODUCEREN

De volgende generatie duurzame koffiecups

Jij bent een van de eersten die deze nieuwe, superduurzame cups in handen heeft! Nog steeds 100% biologisch afbreekbaar, maar dan gemaakt van plantaardige oliën en cellulose: een bouwstof afkomstig uit de celwanden van planten. Te gek, toch?! De nieuwe cups kun je herkennen aan een iets donkerdere, transparantere bovenkant.

Waarom zijn nog niet alle cups gemaakt van planten?

In het eerste kwartaal van dit jaar gaan we volledig over. Dit doen we gefaseerd om onnodige verspilling te voorkomen. Straks zal je dus alleen nog maar deze nieuwe cups in je bestelling vinden!

Thuis composteerbaar? 

Jazeker. Hoe dit werkt? Dat leggen we je graag uit! Composteren kun je leren.

Ze zien er iets anders uit.

Hoe kan je onze nieuwste cups herkennen?

Label

Het label van de cups is iets minder fel.

Bovenkant

De cups hebben een donkere, transparante bovenkant.

Over de cups

MEEST GESTELDE VRAGEN

Waarom ontvang ik verschillende cups?

Omdat we nieuwe cups hebben geïntroduceerd! Cups die natuurlijk nog steeds 100% biologisch afbreekbaar zijn en bij het GFT kunnen, maar nu ook thuis composteerbaar zijn. In het eerste kwartaal van dit jaar gaan we volledig over. Dit doen we gefaseerd om onnodige verspilling te voorkomen. Straks zal je dus alleen nog maar deze nieuwe cups in je bestelling vinden.

Wat is er nieuw aan deze cups?

Naast dat onze cups natuurlijk nog steeds 100% biologisch afbreekbaar zijn en bij het GFT kunnen, zijn onze nieuwste cups nu ook thuis composteerbaar!

Waar zijn de nieuwe cups van gemaakt?

Van plantaardige oliën (zoals zonnebloemolie) en cellulose.

Wat is cellulose?

Cellulose is een bouwstof afkomstig uit de celwanden van planten en wordt al veel gebruikt als duurzame grondstof voor veel producten, zoals papier, karton, textiel en voedsel.

Kan ik de nieuwe cups nog bij het GFT gooien?

Jazeker. De koffiecups zijn TUV OK COMPOST en TUV OK COMPOST HOME gecertificeerd. Dat houdt in dat ze zowel thuis als industrieel gecomposteerd kunnen worden.

Mogen de nieuwe koffiecups op mijn composthoop?

Ja, onze nieuwe koffiecups mogen op je composthoop! De koffiecups zijn gecertificeerd met het OK Compost HOME certificaat. Het OK compost HOME certificaat geeft aan dat de cups bij een temperatuur tussen de 20-30C binnen 26 weken composteren. Op jouw composthoop kan het composteren sneller of langzamer gaan. Dit heeft te maken met onder andere de samenstelling van je composthoop. Het kan ook helpen om de cups fijn te snijden voordat je ze toevoegt aan de composthoop, zodat ze sneller afbreken.

Wat is de ideale samenstelling van mijn composthoop?

Belangrijk is dat de composthoop zo gevarieerd mogelijk is. Een combinatie van vochtig en droog materiaal, slap en stevig, grof en fijn, koolstofrijk (zaagsel, snoeihout, stro, boombladeren) en stikstofrijk (gras, mest, tuinafval) materiaal. Daarnaast moet er een temperatuur van rond de 20-30C worden gehaald. Dit is een uitdaging tijdens de koudere maanden. En daarom kan het iets langer duren voordat de cup composteert.

Hoe kan ik deze nieuwe koffiecups composteren op mijn eigen composthoop?

Je kan de cups composteren door ze te mengen met andere composteerbare materialen, zoals groente, fruit en gescheurde bladeren, in een composthoop of -container. Het is belangrijk om een goede mix van droge en vochtige materialen te hebben, en om de compost regelmatig om te draaien. Dit stimuleert de afbraak. Het kan ook helpen om de cups fijn te snijden voordat je ze toevoegt aan de composthoop, zodat ze sneller afbreken. Het kan enige tijd duren voordat de cups volledig zijn afgebroken in de composthoop, dus het is belangrijk om geduld te hebben en de compost regelmatig te blijven verzorgen.

Zijn de koffiecups gecertificeerd?

Onze nieuwe koffiecups zijn gecertificeerd met het OK COMPOST HOME certificaat. En daarmee mogen de koffiecups op jouw composthoop thuis. De condities waar de cups aan moeten voldoen om het OK COMPOST HOME certificaat te krijgen zijn: 

  • Minimaal 90% biologische afbreekbaarheid moet in maximaal 12 maanden plaatsvinden bij een omgevingstemperatuur tussen de 20-30ºC.
  • Materialen die groter zijn dan 2mm moeten kleiner zijn geworden dan 10% na 6 maanden bij 20-30ºC.

Wat is composteren?

Composteren is het proces waarbij organisch materiaal, zoals afval van groenten, fruit, bladeren en gazonafval, wordt omgezet in compost. Compost is een rijk humusachtig materiaal dat kan worden gebruikt als meststof voor tuinen en planten. Het is een natuurlijke manier om afval te verwerken en tegelijkertijd de bodem te verrijken.

Wat kan er op een composthoop?

Er zijn veel verschillende dingen die je op een composthoop kan gooien. Bijvoorbeeld afval dat afkomstig is uit de keuken, zoals fruit- en groenteschillen, koffiedik en eiervellen. En nu dus ook: onze nieuwe, thuis composteerbare koffiecups.