Gratis verzending
70.000+ klanten gingen je voor
Gemiddelde beoordeling van 4.8 ★

Biologisch afbreekbare koffiecups bij het GFT, ja of nee?

Update: Inmiddels zijn we drie jaar verder, ons meest actuele blog over dit onderwerp vind je hier.

Het korte antwoord is ja. Onze cups voldoen aan de op Europees niveau hiervoor vastgestelde norm. Dat is de EN13432 norm.  Hiervoor hebben we zelfs twee certificaten: het OK compost keurmerk en het Kiemplant keurmerk.
OK Compost De Koffiejongens

Biologisch afbreekbare koffiecups, waarom ook al weer?

Jaarlijks worden er in Nederland miljarden koffiecapsules gebruikt. Die worden gemaakt van aluminium, ouderwets plastic, of zoals bij ons van biologisch afbreekbaar plastic. Koffiecups van aluminium en ouderwets plastic worden, inzamelingsprogramma’s ten spijt, in de regel verbrand bij het restafval.
Met onze biologisch afbreekbare koffiecups hebben we een hele mooie oplossing voor dit afvalprobleem bedacht. De koffiecup verdwijnt en de koffie wordt onderdeel van het compost. Dat is mooi, want koffie bevat van nature stikstof, en dat is belangrijke voedingsstof voor in de tuin.
Over het composteren van biologisch afbreekbaar plastic wordt nog wel eens onjuiste informatie verspreid. Daarom nemen we je in dit blog mee door de meest genoemde  misverstanden over composteren.

Het duurt veel te lang om jullie cups te composteren

Er zijn in Nederland heel veel verschillende afvalverwerkers. Iedere afvalverwerker composteert het gft op een iets andere manier. Over het algemeen probeert men in een zo kort mogelijke tijd, vaak twee weken, te composteren.
Het is deze cyclus van twee weken die aangevoerd wordt als reden om onze cups niet te composteren. En dat is niet juist om de volgende redenen:
In de praktijk composteert onze capsule veel sneller, vaak al binnen twee weken volledig. Dat hebben we niet zelf verzonnen, dat werd aangetoond door deze onderzoekers van de universiteit Wageningen.
Bovendien zijn er natuurlijke producten die niet binnen een cyclus van twee weken composteren, denk aan een bananenschil of aan de wortels van een plant. Na twee weken composteren wordt alle compost gezeefd. Alles wat nog niet klein genoeg is, gaat gewoon nog een keer mee in een cyclus van twee weken. Net zolang tot alles verdwenen is.

Koffiecups voegen niets toe aan het compost

Een veelgehoord punt van kritiek is dat het biologisch afbreekbaar plastic niets toevoegt aan compost. De praktijk is dat een koffiecapsule van biologisch afbreekbaar plastic net zoveel toevoegt als een aardappel. Een aardappel zal je in de uiteindelijke compost niet terugvinden, maar helpt wel mee in het proces van composteren. Bij de afbraak van een aardappel komt er warmte vrij. Die warmte versnelt het proces van composteren. En dit is precies hetzelfde wat er gebeurt wanneer je onze koffiecup composteert.
Bovendien is de gemalen koffie een bron van stikstof. Dit willen we absoluut in ons compost hebben, hier groeien je plantjes lekker van.

Consumenten begrijpen het verschil tussen ouderwets plastic en biologisch afbreekbaar plastic niet.

Natuurlijk wel! Net zoals een consument ook prima begrijpt dat een colablikje bij het PMD ingezameld moet worden en krant bij het oud papier, kunnen we de consument ook prima uitleggen dat alleen biologisch afbreekbaar plastic met het juiste logo bij het gft mag.
Overigens zou er wat ons betreft ook een volledig verbod op koffiecups van ouderwets plastic mogen komen, dat zou het nog duidelijker maken.

Milieu Centraal en Kennis Instituut Duurzaam Verpakken zeggen dat het biologisch afbreekbaar plastic niet bij het gft mag.

Dat is ons ook opgevallen. Laten we vooropstellen dat wij ons aan de hiervoor geldende Europese regelgeving houden. Wij verwachten dat deze regelgeving de komende jaren strenger nageleefd zal worden.
Stichting milieu centraal en het KIDV communiceren de richtlijn die, mede door de afvalverwerkende industrie, wordt afgegeven. Wij zijn het niet eens met deze richtlijn. We hebben aangetoond dat onze cups binnen twee weken vergaan tot compost. De richtlijn is mede zo opgesteld omdat men bang is dat de consument, jij dus, ouderwets plastic bij het gft weg gaat gooien. Dat jij niet begrijpt dat onze biologisch afbreekbare koffiecups wel bij het gft kunnen, maar een ouderwetse plastic zak niet. Maar, zolang jij er op let dat je alleen onze koffiecups bij het gft weggooit is er wat ons betreft niets aan de hand.

Conclusie

Het lange antwoord is ook ja. Volgens de op Europees niveau gestelde richtlijnen horen onze koffiecups bij het gft. Wel vinden wij dat de regelgeving vanuit Europa beter gehandhaafd moet worden. Tegelijkertijd blijven wij onze capsule door ontwikkelen. Ons doel is een capsule te ontwikkelen die je op je eigen composthoop in de tuin kunt composteren. Op die manier zijn we minder afhankelijk van de afvalverwerkende industrie en aanverwante lobbyisten én van het tempo waarmee Europa zijn nieuwe, nog strengere regels introduceert.
Ons doel is helder. Elke koffiecup die wij verkopen moet vergaan tot compost. Daar blijven wij ons dag in dag uit, samen met onze enorme schare van duurzame koffiedrinkers, hard voor maken. Enerzijds door in te zetten op het beter naleven van gestelde normen en regels door de afvalverwerkende industrie. Anderzijds door onze capsule zo door te ontwikkelen dat hij bij jou in de achtertuin composteert.