Gratis verzending
70.000+ klanten gingen je voor
Gemiddelde beoordeling van 4.8 ★

Waarom onze 100% biologisch afbreekbare koffiecups wél bij het gft kunnen

Wij krijgen onderstaande vragen wel vaker. En daarom hebben we deze blog geschreven. Heb je toch nog een vraag of is iets onduidelijk? Neem dan even contact met ons op. 

Jullie cups staan niet op de lijst van producten die bij het gft mogen.

Dat klopt. En dat is raar. Want ze kúnnen er wel bij. Onze koffiecups zijn gemaakt van natuurlijke materialen en composteren net zo snel als een bananenschil. 

We hebben al in 2020 in samenwerking met de Universiteit Wageningen aangetoond dat biologisch afbreekbare koffiecups gemaakt van PLA (polymelkzuur) in hetzelfde tempo composteren als een bananenschil. Bovendien weten we dat de koffie in de cup een belangrijke toevoeging aan het compost is. Ook Milieu Centraal, de organisatie die namens de overheid communiceert over afval, stelt op haar website dat PLA snel vergaat in een composteerinstallatie: binnen 11 dagen.

Inmiddels hebben we nieuwe koffiecups, gemaakt van PHA en cellulose in plaats van PLA. PHA wordt gemaakt uit plantaardige oliën; cellulose komt uit de celwanden van planten. Deze capsules composteren nóg sneller dan onze vorige generatie koffiecups en kunnen zélfs op je composthoop thuis. Meer informatie over onze huidige generatie koffiecups vind je hier. 

Sinds kort staan afvalverwerkers theezakjes wél toe bij het gft. Waarom nu wel? Omdat tegenwoordig 75% van alle theezakjes verplicht gemaakt moeten zijn van composteerbaar materiaal, zoals PLA. Precies, het materiaal waar onze vorige generatie koffiecups al van gemaakt werd.

En toch staan jullie koffiecups er niet op. Hoe zit dat dan?

De reden dat 100% biologisch afbreekbare koffiecups niet op de lijst met toegestane producten staan, heeft te maken met de zogenaamde ‘insleep’. Volgens Milieu Centraal snap jij als consument niet welke capsules bij het gft mogen en welke niet. Met als risico dat je ook aluminium of plastic cups bij het gft gaat gooien. Dit noemen we insleep. 

Wij vinden het raar dat de overheid denkt dat jij niet in staat bent om afval goed te scheiden. Hiermee houdt de overheid vooruitgang tegen. Want als jij geen aluminium of plastic bij het gft gooit maar alleen afbreekbare koffiecups ben je dus écht goed bezig.

Wat gebeurt er met mijn capsule als ik deze weggooi bij het gft?

In Nederland zijn er zo’n 30 verschillende composteerders. Die werken allemaal net iets anders, maar in de regel ziet het proces er als volgt uit:

Zeven

Voordat het composteerproces begint wordt al het gft-afval gezeefd. Hiermee worden grote stukken zoals boomstronken, stenen, maar ook plastic zoals plantenpotten uit het afval gezeefd. Koffiecups zijn te klein om eruit gezeefd te worden. Die vallen door de zeef heen, en gaan het composteerproces in.

Composteercyclus 1

Afhankelijk van de composteerder duurt het proces van composteren enkele dagen tot zo’n twee weken. Na de composteercyclus wordt er opnieuw gezeefd. Ditmaal door een kleinere zeef. Compost dat door de zeef heen valt is ‘af’ en kan gebruikt worden. Compost dat nog te groot is, gaat nog een keer mee in een composteercyclus.

Composteercyclus 2

Afhankelijk van de composteerder duurt dit proces enkele dagen tot zo’n twee weken. Na de composteercyclus wordt er opnieuw gezeefd. Dit keer door een nog kleinere zeef. Compost dat door deze zeef heen valt is ‘af’ en kan gebruikt worden. Materiaal dat nu nog te groot is, wordt apart gehouden en verbrand. Dit kunnen de volgende materialen zijn: 

  1. stenen
  2. te stevige boomwortels
  3. plastic, zoals pet flessen, plantenpotten
  4. mocht er onverhoopt een niet-afbreekbare koffiecup bij het gft terecht komen, dan wordt die er in deze stap eruit gehaald. 

 

Wat is er voor nodig om wel op de wél lijst te komen?

Biologisch afbreekbare koffiecups wel bij het gft? Dan moet de hele koffiecup branche overstappen op biologisch afbreekbare koffiecups. Wij juichen dat natuurlijk van harte toe, maar dat zal waarschijnlijk nog wel even op zich laten wachten.

Drie jaar geleden hebben wij het initiatief genomen. Ons voorbeeld wordt inmiddels ook al gevolgd. Zo heeft onder andere koffiereus Nespresso eind vorig jaar aangekondigd op termijn deels over te willen gaan op composteerbare cups.

Ook de Europese Commissie heeft zich hier recent over uitgesproken. De verpakkingsrichtlijn van de EU stelt dat koffiecups vanaf 2030 altijd 100% biologisch afbreekbaar moeten zijn. Goed nieuws dus. RTL Nieuws kwam laatst bij ons langs om te kijken hoe wij dit al doen. 

Oftewel: dit gaat gebeuren. Het is een kwestie van tijd. 

Tot die tijd communiceren wij direct met onze klanten en zijn we goed in staat uit te leggen wat je met jouw gebruikte capsules kan doen. Ze kunnen bij het gft en ze kunnen op de composthoop in je achtertuin. En mocht dit voor jou niet haalbaar zijn, dan nemen wij de capsules graag retour. We kunnen er namelijk ook zelf biogas van maken. 

Maar aluminium cups worden toch ook al gerecycled?

Zo’n 20% van alle aluminium koffiecups wordt gerecycled. 80% (!) wordt helaas dus alsnog verbrand. We snappen dat het lastig is om de koffiecups terug te krijgen, want het inzamelen is gedoe. Mochten de koffiecups van aluminium dan toch gerecycled worden, is het slechte nieuws dat de koffie voor in de compost kleine stukjes aluminium bevat. Niet echt lekker dus. Daarnaast stoten aluminium cups veel meer CO₂ uit tijdens de productie. Wel 5x meer dan onze 100% biologisch afbreekbare koffiecups!

Hoe nu verder?

Wij kiezen voor 100% biologisch afbreekbare koffiecups gemaakt van planten in plaats van aluminium of plastic. Wij zijn ervan overtuigd dat dit de meest duurzame manier is om koffie te drinken. Hiermee zijn we echt voorlopers. En jij dus ook als je meedoet. Want samen maken we het verschil. En duwen we de rest van de branche extra snel in de juiste richting.