Waarom wij zo min mogelijk aluminium in onze koffiecups gebruiken

Het is een vraag die we bijna dagelijks krijgen. Zijn jullie cups van aluminium? In dit blog leggen we uit waarom wij zo min mogelijk, maar wel precies genoeg aluminium gebruiken

Waarom we wél aluminium gebruiken voor koffiecups

Onze cups hebben een aluminium onder- en bovenkant. Bovendien hebben ze een aluminium kern. We gebruiken aluminium om koffie te verpakken omdat aluminium 100% luchtdicht is. Dat zorgt ervoor dat je koffie vers en dus lekker blijft.
Een ander voordeel van aluminium is dat het zacht is. Je hebt vast wel eens gezien dat je machine gaatjes in de onder- en bovenkant van de cup prikt. Door aluminium te gebruiken kan je machine deze gaatjes makkelijk prikken.

Het nadeel van aluminium

Het grote nadeel van aluminium is dat het winnen ervan veel energie kost. Bovendien wordt het gemaakt van een grondstof (bauxiet) die eindig is. Het maken van plastic is een stuk energiezuiniger. En belangrijk: je kunt ook plastic maken uit biologische grondstoffen, zoals suikerriet.

Recycling van koffiecups

Ondanks dat er verschillende recyclingprogramma’s voor aluminium koffiecups bestaan leert de ervaring dat er wereldwijd minder dan 1% van de aluminium cups ingezameld worden. In Nederland ligt dat percentage wat hoger, maar nog altijd onder de 5%, aldus het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken.

Kortom, aluminiumcups worden in de praktijk net als alle andere cups verbrand met het restafval.

De oplossing van De Koffiejongens

De enige echte oplossing wat ons betreft is de ontwikkeling van een biologisch afbreekbare koffiecup. Daar zijn we een heel eind mee, we verwachten die in 2019 te introduceren. Die kan gewoon bij het GFT en wordt gecomposteerd.
Tot die tijd beperken wij het gebruik van aluminium tot een minimum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *