Biologisch afbreekbare koffiecups bij het GFT, ja of nee?

Het korte antwoord is ja. Onze cups voldoen aan de op Europees niveau hiervoor vastgestelde norm. Dat is de EN13432 norm.  Hiervoor hebben we zelfs twee certificaten: het OK compost keurmerk en het Kiemplant keurmerk.
OK Compost De Koffiejongens

Biologisch afbreekbare koffiecups, waarom ook al weer?

Jaarlijks worden er in Nederland miljarden koffiecapsules gebruikt. Die worden gemaakt van aluminium, ouderwets plastic, of zoals bij ons van biologisch afbreekbaar plastic. Koffiecups van aluminium en ouderwets plastic worden, inzamelingsprogramma’s ten spijt, in de regel verbrand bij het restafval.
Met onze biologisch afbreekbare koffiecups hebben we een hele mooie oplossing voor dit afvalprobleem bedacht. De koffiecup verdwijnt en de koffie wordt onderdeel van het compost. Dat is mooi, want koffie bevat van nature stikstof, en dat is belangrijke voedingsstof voor in de tuin.
Over het composteren van biologisch afbreekbaar plastic wordt nog wel eens onjuiste informatie verspreid. Daarom nemen we je in dit blog mee door de meest genoemde  misverstanden over composteren.

Het duurt veel te lang om jullie cups te composteren

Er zijn in Nederland heel veel verschillende afvalverwerkers. Iedere afvalverwerker composteert het gft op een iets andere manier. Over het algemeen probeert men in een zo kort mogelijke tijd, vaak twee weken, te composteren.
Het is deze cyclus van twee weken die aangevoerd wordt als reden om onze cups niet te composteren. En dat is niet juist om de volgende redenen:
In de praktijk composteert onze capsule veel sneller, vaak al binnen twee weken volledig. Dat hebben we niet zelf verzonnen, dat werd aangetoond door deze onderzoekers van de universiteit Wageningen.
Bovendien zijn er natuurlijke producten die niet binnen een cyclus van twee weken composteren, denk aan een bananenschil of aan de wortels van een plant. Na twee weken composteren wordt alle compost gezeefd. Alles wat nog niet klein genoeg is, gaat gewoon nog een keer mee in een cyclus van twee weken. Net zolang tot alles verdwenen is.

Koffiecups voegen niets toe aan het compost

Een veelgehoord punt van kritiek is dat het biologisch afbreekbaar plastic niets toevoegt aan compost. De praktijk is dat een koffiecapsule van biologisch afbreekbaar plastic net zoveel toevoegt als een aardappel. Een aardappel zal je in de uiteindelijke compost niet terugvinden, maar helpt wel mee in het proces van composteren. Bij de afbraak van een aardappel komt er warmte vrij. Die warmte versnelt het proces van composteren. En dit is precies hetzelfde wat er gebeurt wanneer je onze koffiecup composteert.
Bovendien is de gemalen koffie een bron van stikstof. Dit willen we absoluut in ons compost hebben, hier groeien je plantjes lekker van.

Consumenten begrijpen het verschil tussen ouderwets plastic en biologisch afbreekbaar plastic niet.

Natuurlijk wel! Net zoals een consument ook prima begrijpt dat een colablikje bij het PMD ingezameld moet worden en krant bij het oud papier, kunnen we de consument ook prima uitleggen dat alleen biologisch afbreekbaar plastic met het juiste logo bij het gft mag.
Overigens zou er wat ons betreft ook een volledig verbod op koffiecups van ouderwets plastic mogen komen, dat zou het nog duidelijker maken.

Milieu Centraal en Kennis Instituut Duurzaam Verpakken zeggen dat het biologisch afbreekbaar plastic niet bij het gft mag.

Dat is ons ook opgevallen. Laten we vooropstellen dat wij ons aan de hiervoor geldende Europese regelgeving houden. Wij verwachten dat deze regelgeving de komende jaren strenger nageleefd zal worden.
Stichting milieu centraal en het KIDV communiceren de richtlijn die, mede door de afvalverwerkende industrie, wordt afgegeven. Wij zijn het niet eens met deze richtlijn. We hebben aangetoond dat onze cups binnen twee weken vergaan tot compost. De richtlijn is mede zo opgesteld omdat men bang is dat de consument, jij dus, ouderwets plastic bij het gft weg gaat gooien. Dat jij niet begrijpt dat onze biologisch afbreekbare koffiecups wel bij het gft kunnen, maar een ouderwetse plastic zak niet. Maar, zolang jij er op let dat je alleen onze koffiecups bij het gft weggooit is er wat ons betreft niets aan de hand.

Conclusie

Het lange antwoord is ook ja. Volgens de op Europees niveau gestelde richtlijnen horen onze koffiecups bij het gft. Wel vinden wij dat de regelgeving vanuit Europa beter gehandhaafd moet worden.
Mochten onze capsules bij sommige afvalverwerkers toch uit het gft gefilterd worden en verbrand worden, is het goed om te weten dat dit altijd duurzamer is dan het verbranden van capsules van aluminium en ouderwets plastic (gemaakt van aardolie). Dat komt simpelweg doordat het verbranden van ouderwets plastic meer CO2 uitstoot dan het verbranden van ons product dat gemaakt is van mais of suikerriet.
Tegelijkertijd blijven wij onze capsule door ontwikkelen. Ons doel is een capsule te ontwikkelen die je op je eigen composthoop in de tuin kunt composteren. Op die manier zijn we minder afhankelijk van de afvalverwerkende industrie en aanverwante lobbyisten én van het tempo waarmee Europa zijn nieuwe, nog strengere regels introduceert.
Ons doel is helder. Elke koffiecup die wij verkopen moet vergaan tot compost. Daar blijven wij ons dag in dag uit, samen met onze enorme schare van duurzame koffiedrinkers, hard voor maken. Enerzijds door in te zetten op het beter naleven van gestelde normen en regels door de afvalverwerkende industrie. Anderzijds door onze capsule zo door te ontwikkelen dat hij bij jou in de achtertuin composteert.

8 reacties op “Biologisch afbreekbare koffiecups bij het GFT, ja of nee?”

 1. Kittie Hendriks schreef:

  Kun je de cups ook in je compostbak gooien voor de tuin?

  1. dekoffiejongens schreef:

   Ha Kittie, dat kan wel, maar composteren duurt dan lang.Onze cups composteren het best bij een temperatuur van zo’n 60 graden. Dus ik zou ze gewoon bij het gft weggooien.

 2. Annebeth schreef:

  Hi, waarom zetten jullie niet direct op de verpakking en andere communicatie de certificeringslogo v TUV Austria “ OK INDUSTRIAL COMPOST” en toelichting? (= gooi bij GFT)

  Volgens de Franse wet MOET je toelichten – alleen “ biodegradable” is niet voldoende. Nu zitten jullie wellicht niet in Frankrijk. Maar deze wet is best aardig naar de consument . Immers in jullie geval moet je zeggen “ INDUSTRIAL Compostable”

  Het voordeel is dat de consument weet wel en niet met jullie cups moet doen om te zorgen voor maximale duurzaamheid.
  Ik denk dat veel consumenten het toch nog bij het gewone restafval gooien omdat alleen na veel speurwerk je de echte communicatie leest: “ gooi het bij GFT want het is INDUSTRIAL compostable”

  Groetjes
  Annebeth

 3. Hans Blankestijn schreef:

  Wij hebben de cups nu al een half jaar in de tuin liggen maar afbreken van de “plastic” cup vind niet plaats !
  Dus begin te twijfelen of we el zo goed bezig zijn

 4. r. knoote schreef:

  Vandaag mijn oude composthoop (ligt er al meer dan een jaar) omgeschept. Door de hele composthoop alle koffiecups gevonden die we erin gegooid hebben. De koffie die erin zat is echt wel verdwenen, maar de cups zitten er in z’n geheel nog in. Die heb ik dus handmatig moeten verwijderen. Jammer dat er op de site en in artikelen beweerd wordt dat ze toch echt wel afbreken, want dat is – althans binnen een jaar – niet het geval. Met de koffie zijn we overigens erg blij. Altijd op tijd bezorgd en lekker.

 5. Ray schreef:

  Wij hebben delfde ervaring als de twee reacties hierboven, alle cups in zijn geheel teruggevonden na meer dan een jaar op de hoop. Dat lijkt mij toch niet de bedoeling, aangezien wij juist geswitched zijn vanwege de composteerbaarheid.
  Een reactie hierop vanuit jullie lijkt mij gepast.

 6. Ronald schreef:

  Onze cups composteren het best bij een temperatuur van zo’n 60 graden. Dus ik zou ze gewoon bij het gft weggooien.

 7. Marc schreef:

  Dat roept bij mij zonder te onderzoeken wel weer vervolgvragen op. Het kost dus kennelijk energie om te composteren en gaat niet vanzelf. Het enige voordeel wat ik momenteel uit de info kan opmaken is dat de cups milieuvriendelijker zijn dan de aluminium cups ivm produktie en verbranding en restafval (alhoewel , de aluminium cups lever ik ook in voor recycling). Ik heb echter een veel completer beeld nodig om beide processen met elkaar te kunnen vergelijken en te begrijpen. voralsnog ga ik er vanuit dat de coffeecups een beter alternatief zijn dan de aluminium cups en dat is dan ook de reden ik voor deze kies. Hierbij aantekenend … ik neem hierbij aan dat de energie (60 graden) nodig voor composteren wel efficient geproduceerd zal worden (gebeurt toch al), waar de coffeecups automatisch in mee kunnen. Al met al, het is wel jammer te horen dat ze niet goed afbreken op je eigen composteerhoop. Ik ben dus nog wel geinteresseerd in een vollediger beeld van het gehele productieproces tot recycling.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.