Gratis verzending
70.000+ klanten gingen je voor
Gemiddelde beoordeling van 4.8 ★

Hoe maak je je koffiebonenmachine schoon?

Een schone koffiebonenmachine zorgt voor de beste smaak koffiebonen én de langste levensduur van je apparaat. Volg dit stappenplan om je machine op de juiste manier schoon te maken.

Stap 1: Reinig de bonenmaler

Begin met het uitschakelen van de machine en het legen van het bonenreservoir. Verwijder eventuele koffieresten en oliën uit de molen met een zachte borstel of voorzichtig met je stofzuiger. Sommige machines hebben een demonteerbare molen die je kunt uitspoelen, maar controleer altijd de handleiding voordat je dit doet.

Stap 2: Reinig de koffieuitloop

De koffieuitloop kan verstopt raken door oliën en koffieresten. Maak deze schoon met een vochtige doek of gebruik speciale reinigingsborstels om moeilijk bereikbare plekken te bereiken.

Stap 3: Spoel de machine door

Start een spoelcyclus zonder koffiebonen. Dit verwijdert opgehoopte resten in het systeem. Zorg dat je dit regelmatig doet, zeker als je de machine dagelijks gebruikt.

Stap 4: Ontkalken

Ook een koffiebonenmachine moet ontkalkt worden. Hoe vaak je dit moet doen, hangt af van de waterhardheid en het gebruik van de machine. Gebruik een ontkalkingsmiddel volgens de instructies van de fabrikant. Laat de machine een paar keer doorspoelen met schoon water om alle resten te verwijderen.

Stap 5: Melksysteem schoonmaken (indien van toepassing)

Heeft je machine een melksysteem? Reinig dit dagelijks om verstoppingen te voorkomen. Gebruik speciale melkreiniger en spoel de onderdelen grondig door.

Met deze tips blijft je koffiebonenmachine schoon en geniet je altijd van verse, smaakvolle koffie. Voor de ultieme koffie-ervaring probeer je natuurlijk biologische koffiebonen van De Koffiejongens. Geen bonenmachine maar een koffiecupmachine? Kies dan voor onze composteerbare koffiecups.